Ciprian Porumbescu • compozitor român (Șipotele Sucevei, 1853 – Stupca, azi Ciprian Porumbescu, Suceava, 1883). Din creația sa, de o mare popularitate s-a bucurat opereta în două acte, pe un libret de V. Alecsandri, Crai Nou (1882). Principalele surse de inspirație muzicală ale acesteia sunt foclorul sătesc și orășenesc, romanța și opereta austriacă, integrate într-o gândire unitară, iar melodicitatea, accesibilitatea și caracterul popular sunt cele care i-au adus succcesul.
Balada pentru vioară și pian (1880), una dintre puținele lucrări românești ale secolului al XIX-lea care se bucură de mare popularitate în continuare, stilizând elemente ale doinei, baladei și romanței și prezentându-le într-o scriitură instrumentală romantică, expresivă, de mare lirism.
Ciprian Porumbescu a scris numeroase lucrări corale, mergând de la cor bărbătesc mixt sau de voci egale, cor cu soliști și ajungând la scene muzicale sau chiar cantate. În acest gen se personalizează muzica religioasă, lucrările de inspirație populară și în mod special cântecele patriotice.
Ciprian Porumbescu
(1853-1883)
Balada pentru vioară şi pian • Compoziție: Ciprian Porumbescu; Interpretare: Gabriel Croitoru – vioară, Horia Mihail – pian
Sala Radio, 2018