Irinel Anghel

Contribuții estetice originale ale muzicii româneşti
din a doua jumătate a secolului XX

Dr. Irinel Anghel

Dincolo de fenomenul folcloric-naţional, de influenţele bizantine, balcanice sau occidentale asupra naşterii şi afirmării curentelor muzicale în România, se află contribuţiile originale ale compozitorilor din acest peisaj cultural, constituit prin asimilări rapide şi printr-un deosebit aport de talent. Este astfel remarcabil ca în contextul unei diversificari ce tinde sa șteargă reliefurile, să se poată consemna o serie de estetici personale ale unor componenţi importanţi ai şcolii româneşti de compoziţie din a doua jumătate a secolului XX, adunate mai ales în jurul recuperării motivaţiilor şi sensurilor profunde în muzică.

– Apasă butonul de mai jos pentru a citi textul integral în format PDF –

Scurtă Biografie

Dr. Irinel Anghel este compozitoare, muzicolog, performer vocal, artist interdisciplinar (București, 1969). A absolvit cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” din București, secţia pian (1988) şi pe cele ale Universităţii de Muzică din București, secţia Muzicologie (1994) şi secţia Compoziție (1996). Master în Muzicologie (1995) şi Compoziţie (1997), Irinel Anghel este doctor în ştiinţe muzicale din 2003 și absolventă a programului postdoctoral (MIDAS) în cadrul UNMB (2013).

 

Creaţia ei componistică conține lucrări instrumentale, muzică de cameră, muzică electronică, lucrări simfonice şi muzică de teatru În ultimul timp activitatea ei este dedicată artei interdisciplinare, hibride, de fuziune si performance art-ului. Este adepta artei experiențiale cu detente suprarealiste.

 

Irinel Anghel a publicat o serie de articole în revista „Muzica” şi volumul Orientări, direcţii, curente ale muzicii româneşti din a doua jumatate a secolului XX (1997, Editura Muzicala) reeditat in anul 2018 (Editura Eikon).

 

Irinel Anghel a fost distinsă cu Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1998, 1999, 2002, 2004, 2014, 2017), Premiul „George Enescu” al Academiei Române (1999), Premiul „Uchimura” acordat de Institutul Internaţional de Teatru (UNESCO) pentru muzica originală a spectacolului de teatru Amanții însângerați (2002), The 2003 International New Music Consortium Award (New York). În perioada 2010 – 2012, Irinel Anghel a fost director artistic al festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi. În prezent este redactor-șef al Revistei Muzica a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor.