Adrian Iorgulescu

ADRIAN IORGULESCU

Compozitor român • N.1951

Scurtă biografie

Adrian Iorgulescu, compozitor român (București, 1951). A urmat cursurile Conservatorului din București, secția compoziție, absolvind apoi un masterat în cadrul aceleiași instituții. În 1990 a obținut titlul științific de doctor în muzicologie. Din același an devine profesor de compoziție și forme muzicale la Universitatea Națională de Muzică din București, iar din 1994, conducător de studii doctorale. În anul 2016, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău îi conferă titlul onorific de Doctor Honoris Causa. A fost ales vicepreședinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România în intervalul 1990-1992, ulterior președinte pe parcursul mai multor mandate, până în prezent. În perioada 2005-2008 a deținut funcția de ministru al culturii și cultelor.

 

Adrian Iorgulescu este autorul unei opere muzicale vaste. Între opusurile sale se disting cele 5 simfonii, concerte instrumentale, 5 cvartete de coarde, 3 cicluri de lieduri, piese simfonice, camerale, opusuri corale, muzică de film, precum și opera „Revuluția”, după piesa Conu’ Leonida față cu reacțiunea de Ion Luca Caragiale. Pentru contribuția sa artistică, a primit de mai multe ori Premiul Uniunii Compozitorilor, a obținut Premiul Academiei Române, precum și premiul de compoziție World Music Celebration din Louisville (SUA).

 

În muzica românească, Adrian Iorgulescu se distinge printr-un profil componistic puternic, pregnant, devenit un reper solid al creației contemporane. Lucrările sale sunt deopotrivă înnoitoare ale limbajului compozițional și recuperatoare ale formelor și genurilor tradiționale, cărora le oferă o amprentă stilistică proprie, recognoscibilă prin minimalismul detectabil la nivelul materialului sonor ales pentru construcția discursului muzical și prin lucrul cu structuri și expresii contrastante, cu dualități ce pot căpăta dimensiuni arhetipale, simbolice.

Adrian Iorgulescu

(n. 1951)

Trident • Compoziție: Adrian Iorgulescu; Interpretare: Trio Constraste (Ion Bogdan Ştefănescu, Sorin Petrescu, Doru Roman)

Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, 2018