Violeta Dinescu

VIOLETA DINESCU

Compozitoare română • N.1953

Scurtă biografie

Violeta Dinescu • compozitoare română (București, 1953). A studiat muzica la Conservatorul din București. Din anul 1982 s-a stabilit in Germania. Începând din 1996 a fost profesoară de compoziție la Universitatea din Oldenburg. A obținut numeroase dinstincții, printre care Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1975, 1976, 1989, 1983), Premiul a II-lea la Concurul Internațional de Compoziție GEDOK (1982), Premiul I la Concursul Internațional de Compoziție din Utah (1983), Premiul Carl Maria con Weber.

 

Violeta Dinescu este atrasă de construcțiile succinte, abstracte. În anumite cazuri, utilizează calcule matematice în tratarea folclorului (Echos I și II). Încadrându-se cu anumite lucrări într-o tendință neofolcloristă, Violeta Dinescu își propune să valorifice melosul și ritmul popular românesc.

 

A compus lucrări simfonice vocale, corale, multă muzică de cameră, pentru cele mai diferite formații. Violeta Dinescu a scris și operă: Hunger und Durst [Foamea și setea], operă de cameră după Eugen Ionesco, Der 35. Mai, operă pentru copii după Erich Kästner, Eréndira, operă de cameră după Gabriel Garcia Marquez), balet (Der Kreisel), muzică de film (pentru filmul mut Tabu, de F.W. Murnau, producție din anul 1931), muzică experimentală (New Rochelle 1-7, Quasaar Paal 2).

Violeta Dinescu

(n. 1953)

Şarpelecupene pentru tiugă,  flaut alto și 16 flaute • Compoziție: Violeta Dinescu; Interpretare: Ion Bogdan Ştefănescu

Cercul Militar Naţional, 2018