Dan Dediu • compozitor român (Brăila, 1967). A studiat compoziția la București cu Ștefan Niculescu și Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. Diverse burse de creație sau cercetare (Herder și A. Berg – Viena, Ircam – Paris, New Europe College – București, Colegiul de științe – Berlin, Villa Concordia – Bamberg) au avut un rol hotărâtor în evoluția sa componistică.
Peste 150 de opusuri acoperă aproape toate genurile muzicale: 4 simfonii și alte piese pentru orchestră (Narcotic Spaces, Ornements, Studii-Motto, Frenesia, Mantrana, Grana, Verva, Febra, Atlantis, Levante, ș.a.), 6 concerte (saxofon, violă, vioară, pian, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel și orchestră), 5 cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formații, muzică pentru pian, coruri, muzică electronică, patru opere (Post-ficțiunea, Münchhausen, Eva!, O scrisoare pierdută).
A obținut premii naționale și internaționale de compoziție și interpretare (Viena, Dresda, Paris, Berlin, Ludwigshafen, 9 premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Premiul Academiei Române, Premiul Enescu) și a primit comenzi de la diferite festivaluri, ansambluri și interpreți renumiți. A fost publicat de Editura Muzicală și Peermusic (Hamburg-New York). A coordonat, în calitate de director artistic, festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (edițiile 1999, 2001, 2007, 2008, 2016, 2017, 2018) și festivalul Profil (edițiile 2004 și 2006).
Dan Dediu este profesor de compoziție, a fost șeful catedrei de compoziție din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, este directorul artistic al ansamblului Profil, a fost rector al Universității Naționale de Muzică din București, iar în prezent ocupă funcția de Președinte al Senatului, în cadrul aceleiași instituții. Este Ofițer al Ordinului „Pentru Învățământ” și Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural”.
Dan Dediu
(n. 1967)
Levante pentru orchestră • Compoziție: Dan Dediu; Interpretare: Orchestra Română de Tineret, dirijor – Cristian Mandeal
Ateneul Român, 2018