Paul Constantinescu

PAUL CONSTANTINESCU

Compozitor, violonist și dirijor român • 1909-1963

Scurtă biografie

Paul Constantinescu • compozitor, violonist și dirijor român (Ploiești, 1909 – București, 1963). Bogata sa creație, puternic ancorată în melodica folclorului românesc și a vechilor cântări bizantine, pe care le integrează stilului său într-o sinteză remarcabilă, cuprinde lucrări în aproape toate genurile muzicale.

 

Din muzica dedicată teatrului muzical, amintim: opera comică O noapte furtunoasă (1934, rev. 1950), după I.L. Caragiale, premiera la București, 1935, rev. 1951; poemul coregrafic Nuntă în Carpați (1938) etc. Importanța lui Paul Constantinescu este deosebit de mare și pentru muzica vocal-simfonică prin cele 2 capodopere ale muzicii culte de influență bizantină: Patimile și Învierea Domnului, oratoriu bizantin de Paști și Nașterea Domnului, oratoriu bizantin de Crăciun.

 

Muzica simfonică a lui Paul Constantinescu și-a căpătat de la început un loc bine definit în repertoriul orchestrelor noastre Paul Constantinescu reia relația cu tradiția valorificării modurilor bizantine inițiată de D.G. Kiriac și în muzica de cameră, creând pagini de o mare originalitate, îmbinând această orientare cu procedeele polifoniei moderne și cu o foarte personală armonie modală. Apar aici elemente ale cântecelor arhaice, ritmuri și intonații ale cântării de strană, precum și particularități ale folclorului.

Paul Constantinescu

(1909-1963)

Cântec sacru • Compoziție: Paul Constantinescu; Interpretare: Marin Cazacu – violoncel, Iulian Ochescu – pian

Palatul Tinerimea Română, 2018