Sigismund Toduță

SIGISMUND TODUȚĂ

Compozitor și muzicolog român • 1908-1991

Scurtă biografie

Sigismund Toduță • compozitor și muzicolog român (Simeria, 1908 – Cluj Napoca, 1991). În cele trei perioade de creație ale lui Sigismund Toduță se disting tendințele de apropiere și contopire ale intonațiilor religioase gregoriene și bizantine cu cele folclorice (românești) și de aplicare a lor pe trunchiul marilor forme ale muzicii europene.

 

Sunt prezente elemente ale unor orientări neorenascentiste și neobaroce (în prima perioadă de creație), iar pentru ultima perioadă sunt caracteristice orientarea spre eterofonie și spre un modalism intens cromatizat. Se remarcă un stil elaborativ, de natură simfonică și tendința spre articularea polifonică. Sigismund Toduță are o evidentă înclinație spre cultivarea formelor mari, fără a exclude miniatura instrumentală, vocală sau corală.

 

Este primul compozitor român care, după Enescu și Paul Constantinescu, ajunge la un adevărat stil personal. Muzica de cameră a lui Sigismund Toduță cuprinde numeroase titluri de mare interes: Passacaglia pentru pian (1943); Sonatina pentru pian (1950); Suită de cântece și dansuri românești pentru pian (1951); 2 sonate pentru flaut și pian (1952, 1988) etc.

Sigismund Toduță

(1908-1991)

Passacaglia • Compoziție: Sigismund Toduță; Interpretare: Radu Prisada – pian

Sala Radio, 2018