Dan Buciu

DAN BUCIU

Compozitor român • N.1943

Scurtă biografie

Dan Buciu • compozitor român (București, 1943). Studiile muzicale și le-a realizat la Conservatorul din București (1962-1968). A participat la Internationale Ferienkurse de la Darmstadt (1970, 1982), unde a frecventat cursurile lui Ligeti, Stockhausen, Maderna, Kontarsky. În 1992 și-a obținut doctoratul în muzicologie cu tema Probleme de limbaj modal modern românesc.

 

A fost profesor la Universitatea Națională de Muzică din București și rector al acesteia în perioada 2000-2008 . A susținut conferințe în S.U.A. (Universitățile din New York și Urban-Champaign, Illinois, 1994) și cursuri de vară în Franța (Antun, 1996). A fost distins de mai multe ori cu premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. A fost director artistic al festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi în perioada 2013-2015.

 

Creația sa, de factură neoclasică, se caracterizează printr-un limbaj modal, uneori de inspirație folclorică, alteori de construcție proprie. O selecție a titlurilor reprezentative ar cuprinde lucrările simfonice Lespezi, Scene pentru orchestră, Suita românească, Antinomii, Cristiane, cantata Iarba pământului (1982), ciclul de lieduri Lyrica mundi, Micro Ciclul Înțeleptul și poezia, piesele camerale Neliniști, Schițe pentru un autoportret iar din creația corală, Remember Hiroshima pentru cor și bandă magnetică, Ana lui Manole pentru cor și instrumente populare cu mișcare scenică, Sonet pentru flaut, orgă și cor mixt pe versuri de Rilke, Jocuri pentru pacea planetei pentru cor de copii etc.

Dan Buciu

(n. 1943)

Jocuri pentru pacea planetei • Compoziție: Dan Buciu; Interpretare: Corul de copii radio, dirijor – Voicu Popescu

Sala Radio, București, 2009